Recipe: Yummy Kepala ikan kuah tomyam adam pedas

Kepala ikan kuah tomyam adam pedas. Bulan Ramadhan telah tiba, mungkin ini salah satu menu andalan untuk Sahur dan Berbuka Puasa karena segar. Ikan patin termasuk jenis ikan yang banyak digemari oleh masyarakat karena tekstur dagingnya yang lembut dan enak sehingga ikan ini cocok disajikan sebagai. Kepala ikan kuah tomyam adam pedas.

Kepala ikan kuah tomyam adam pedas Kuah tomyam yang pekat dan merah hingga terasa pedas berapi walaupun hanya memandangnya. Bihun boleh juga digantikan dengan kuetiaw mengikut citarasa sendiri. Untuk kuah tomyam, didihkan air bersama pes tomyam dan bawang besar. You can cook Kepala ikan kuah tomyam adam pedas using 13 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kepala ikan kuah tomyam adam pedas

  1. Prepare of Kepala ikan apa saja boleh.
  2. You need 1 buah of jeruk lemao.
  3. It's 4 of daun jeruk.
  4. Prepare 2 of daun salm.
  5. It's 2 of serai.
  6. It's 1 sdm of garam, penyedap.
  7. You need 10 of cabai rawit iris.
  8. It's 3 of bawang putih iris.
  9. It's 5 of bawang merah iris.
  10. Prepare 4 of kemiri haluskan.
  11. You need 1 cm of jahe geprek.
  12. Prepare 1 btng of seledri, daun bawang potong.
  13. You need 2 buah of tomat potong2.

Cara buat pati udang, rebus kulit dan kepala udang hingga mendidih, ambil kulit dan kepala udang kemudian kisar hingga halus dan tapis ambil pati nya. Sesuai dengan namanya, sup khas Thailand ini memiliki cita rasa utama asam dan pedas. Bahan pelengkap Hidangan Tomyam Ikan ini memang lazat kerana rasa kuah tomyam yang pedas dan masam sangat secocok dengan ikan. Disebabkan kuah tomyam mempunyai rasa pedas dan masam, kambing juga tidak mempunyai rasa hamis.

Kepala ikan kuah tomyam adam pedas instructions

  1. Tumis semua bumbu kecuali tomat seledri sma daun bawang smpai harum kemudian masukan air secukupnya beri garam, penyedap, air jeruk nipis aduk2 masak hingga mendidih.
  2. Stelah mendidih masukan kepala ikan masak lg smpai matang koreksi rasa selesai.
  3. Trahir tmbhkn potongN tomat.

Tutup periuk dan biarkan mendidih sehingga ikan masak dan jika ikan tidak terendam sepenuhnya, tuang kuah ke atas bahagian yang terdedah. Untuk ikan besar seperti ikan merah yang saya gunakan ini, saya tidak. Siapkan kuah tomyam dahulu (adjust rasa dan sebagainya) untuk mengelakkan bahan-bahan basah menjadi terlebih masak (overcooked). Gunakan tomato puri untuk nampak lebih merah dan cantik serta masam. Resepi tomyam ala Thai adalah dengan menambah lengkuas/daun ketumbar.

Artikel Selanjutnya Artikel Sebelumnya
Belum Ada Komentar :
Tambahkan Komentar
Comment url